HVAC TRENDS

HVAC TRENDS

De HVAC sector voorziet alles in verband met verwarming / airconditioning en vormt dus een belangrijk onderdeel van de bouw-, voeding- en industriële sector. HVAC blijft ons verbazen met nieuwe technieken en materialen en is daarom zeker niet stil blijven staan.

Ben jij ook benieuwd naar de toekomst van de HVAC sector? In deze blogpost geven we je alvast de belangrijkste trends mee. Warm aanbevolen!

SLIMME TECHNOLOGIEËN

We kunnen er niet meer aan ontsnappen, maar technologie is overal en iedereen maakt er gebruik van. De laatste jaren zien we voornamelijk een trend in het gebruik slimme technologieën en slimme communicatie. Niet alleen in huizen of op kantoor zijn deze interessant, maar zeker ook binnen de HVAC sector. Dat betekent natuurlijk niet dat ons verstand er collectief op achteruit gaat, integendeel: vaak zijn het tijdrovende en vervelende taakjes die dankzij slimme technologie makkelijker gemaakt worden, waardoor wij onze tijd en energie in nuttigere zaken kunnen steken. Ook zo voor de HVAC!

Voortaan kunnen we vertrouwen op draadloze communicatie met onze apparaten. Concreet houdt het in dat we vanop afstand allerlei zaken kunnen regelen en controleren, wat voor industriële bedrijven natuurlijk een hoop nieuwe deuren opent. Op die manier kan je bijvoorbeeld vanop afstand de temperatuur of de flow van leidingen monitoren. Dit is een enorme sprong voor bv. de voedingssector. De slimme communicatie vergemakkelijkt de workflow van ieder bedrijf. Geef toe, ‘s morgens op een koud kantoor toekomen, vindt natuurlijk niemand aangenaam.

Naast het feit dat je vanop afstand alles nauwlettend in de gaten kan houden en zelf kan regelen, kan je daarnaast ook nuttige meldingen ontvangen van je apparatuur. Geen duizend meldingen op een half uur uiteraard (dat laten we aan Facebook over), maar enkel van echt belangrijke zaken die je zelf kan bepalen. Je krijgt bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer er een reparatie nodig is zodat alles op tijd geregeld kan worden en je niet in onaangename situaties hoeft te verkeren. Minder downtime, minder onvoorziene kosten en dus meer productie en omzet: daar loopt ieder industrieel bedrijf warm van.

MOBIELE OPVOLGING HVAC

Naast de slimme communicatie willen we tegenwoordig ook alles gemakkelijk kunnen volgen op onze smartphone. Logisch natuurlijk, want het Stenen Tijdperk waar we van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat achter ons bureautje mails zaten te checken is -gelukkig genoeg- voorbij. Nu kan je om ‘t even waar en om ‘t even wanneer vanalles checken op je smartphone. Een mobile applicatie is daarbij noodzakelijk voor een optimaal gebruik.

Aan de hand van de mobile app kan jij als consument alles opvolgen van op je scherm. Ook de HVAC-installateurs kunnen handig gebruik maken van de applicatie om alles vlot te laten verlopen. Dergelijke mobiele applicaties stroomlijnen verder de bedrijfsprocessen, beperken tijdverlies en hebben dus nog meer uptime en omzet als gevolg. Opnieuw een win-winsituatie.

GROENE ENERGIE

De aarde blijft opwarmen en de grondstoffen worden steeds schaarser. Nieuwe en vooral duurzame energie wordt daarom zeer belangrijk, niet alleen voor de Greta Thunbergs van deze wereld maar ook in de HVAC sector. Belangrijk voor bedrijven is dat we proberen de energie-efficiëntie te verhogen zonder dat dit ons een arm en een been kost of het onze productie lam legt. Dit kan alvast door gebruik te maken van volgende twee vormen van duurzame energie.

ZONNE-ENERGIE

Zonne-energie kennen we intussen allemaal, of het nu in de vorm van zonnepanelen is of door de warme gloed van het zonnetje rechtstreeks op onze snoet. Het gebruik van zonne-energie is een efficiënte en duurzame manier om energie op te wekken en wordt zowel geïmplementeerd in nieuwbouwprojecten als in reeds bestaande gebouwen.

AARDWARMTE OF GEOTHERMISCHE ENERGIE

Aardwarmte (ook wel geothermische energie) is een andere duurzame vorm van energie, waarbij gebruik wordt gemaakt van warmtereservoirs diep in de grond. Met geothermische energie kan je enerzijds gebouwen opwarmen en anderzijds ook elektriciteit opwekken.

Momenteel wordt groene energie in de HVAC vooral gebruikt bij particulieren, maar naarmate de financiële en praktische voordelen toenemen voor bedrijven, zien we ook in de B2B deze trend steeds meer opduiken. Het is daarom belangrijk dat HVAC-techniekers zich hierin verdiepen en hun kennis bijschaven naarmate de trends in de markt veranderen. Dit is iets waar B&A Technics volop op inzet.

DUURZAME BOUWMATERIALEN

Tot slot zien we een trend in het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Steeds meer worden fabrieken, warenhuizen en andere bedrijfsgebouwen zodanig ontworpen dat ze minder CO2 uitstoten, minder energie verbruiken en vooral minder schadelijk zijn voor onze aarde. De trend van de nieuwe en duurzame bouwmaterialen zien we zeker ook terugkeren in de HVAC materialen. En alweer: nieuwe materialen = nieuwe technieken = nieuwe vereiste kennis en vaardigheden.

De HVAC van jouw bedrijf future-proof maken en inspelen op de nieuwste trends? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of om jouw noden te bespreken.

Contacteer ons

Nieuws

RENDEMENTSVOL MONTEURS IN ONDERAANNEMING OPNEMEN IN JOUW TEAM? HET KAN! Lees meer
KAN JE DE JUISTE TECHNIEKERS VINDEN VIA OUTSOURCING? Lees meer
4 VOORDELEN VAN OUTSOURCING VAN TECHNIEKERS VOOR KLEINE BEDRIJVEN? Lees meer
1